Kako se riješiti stomačnih problema na putovanju?

Apoteka ProFarm. Probiotici.

Sezona odmora još nije gotova iako nam septembar kuca na vrata. Nadamo se da ćete svaki lijep ljetni dan iskoristiti za uživanje u lijepom vremenu, a vikende za odlazak na putovanje. Kako naš crijevni sistem " ne sluša 100% našu glavu, već ima svoj nervni sistem" često zna da mu smeta promjena klime, ishrane, vode i slično. Putnička dijareja pogađa oko 50% ljudi koji putuju u zemlje koje imaju drugačiju klimu, hranu i sanitarne uslove od onih na koje smo navikli. Najčešći uzročnik putničke dijareje je enterotoksična E.coli karakteristična za zemlje u razvoju. Bolest je obično blaga i brzo prolazi, ali je neugodna i može upropastiti putovanje. Simptomi su vodenaste stolice (3-4 puta dnevno), grčevi u stomaku, nadutost, opšta slabost, a može se javiti temperatura i mučnina. Dobre bakterije koje naseljavaju crijeva naši su najvažniji saveznici u borbi protiv dijareje. Dokazano je pozitivno djelovanje probiotika u prevenciji i terapiji dijareje.

Probiotici   vam mogu pomoći u slučaju putničke dijareje. Pozitivno djeluju na  prateće neugodne simptome u vremenskom roku od 24 do 48 sati. Preporučuje se njegovo preventivno uzimanje pet dana prije polaska na putovanje i u toku putovanja. Probiotici u kratkom vremenskom roku zaustavljaju dijareju i skraćuju trajanje već postojeće dijareje. Svojim metaboličkim djelovanjem ojačavaju fiziološku floru  i razgrađuju bakterijske endotoksine pritom sprečavajući njihovo štetno djelovanje.

Probiotici aktiviraju i podiže nivo imuniteta koji sprečava dalju  kolonizaciju patogenim bakterijama. Podržavaju rast poželjnih bakterija koje svojim djelovanjem aktiviraju proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina  i tim prirodnim mehanizmom pomažu pri ishrani ćelija važnim nutrijentima koje na kraju pomažu kod brze i učinkovite regeneracije ćelijskog zida crijeva.