LJETO I HIDRATACIJA

 Ljeto je u punom zamahu, a visoke temperature ne praštaju ni najmanju grešku. Kako bismo se osvježili i sačuvali vitalnost, ključno je obratiti pažnju kako na redovnu hidrataciju tako i na ishranu. Voda je najvažnija za hidrataciju, ali određene namirnice takođe mogu pomoći da se osvježite i hidrirate.

1. Krastavac

Krastavac kao simbol ljetne svježine sadrži oko 95% vode što ih čini odličnom namirnicom za rashlađivanje i hidrataciju tijela. Takođe, sadrže i elektrolite koji pomažu u održavanju balansa tečnosti u tijelu.

2. Lubenica

Osim što je ukusna i osvježavajuća, lubenica je bogata vodom 92% i elektrolitima, čineći je savršenim izborom za hidrataciju. Sadrži i likopen, antioksidans koji pomaže u zaštiti od sunčevih zraka.

3. Menta

Menta kao osvježavajući dodatak svakom jelu sadrži oko 85% i višestruko je korisna u ljetnim mjesecima. Osim što pruža osjećaj hladnoće, menta poboljšava varenje i smanjuje nadutost. Može se koristiti za pripremu osvježavajućih napitaka poput limunade ili kao začin u salatama i jelima od povrća.

4. Celer

Celer sadrži 95% vode, takođe sadrži elektrolite kao što su kalijum i natrijum što pomaže u održavanju hidratacije. Cijeđeni sok od celera je odličan izbor za jutarnji detoks

5. Zelena Salata

Zelena salata, poput  krastavca i celera, sadrži visok procenat vode oko 95% koja hidrira tijelo i osigurava potrebne hranljive sastojke. Lagana i lako svarljiva, zelena salata je odličan izbor za ručak ili večeru u vrelim ljetnim danima.

6. Kokosova voda

Kokosova voda sadrži 94% vode i prirodni je izvor elektrolita kao što su kalijum, natrijum i magnezijum što je čini idealnom za brzo nadoknađivanje tečnosti i minerala izgubljenih znojenjem. Osim što je osvježavajuća sama po sebi, može se koristiti i u smoothijima ili kao baza za voćne koktele.

7. Paradajz

Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom koji pomaže u zaštiti kože od sunčevih zraka. Osim toga, paradajz je izvrstan izvor vode 94% i vitamina C, čineći ga idealnim dodatkom ljetnim jelima.