MENSTRUALNA ČAŠICA

Kao zdravstveni radnici, naša obaveza je da ponudimo sve moguće alternative, Kako kao farmaceuti nismo u mogućnosti izdavati pilule za odgađanje menstrualnog krvarenja, naša obaveza je da ponudimo sve moguće alternative, kako bi naše pacijentkinje bile zadovoljne i srećne. Takođe je sve više žena koje postavljaju pitanja vezano za menstrualnu čašicu. O ovoj ekološki prihvatljivoj alternativi ulošcima i tamponima ima mnogo glasina, ali šta je tačno menstrualna čašica?

Kako funkcioniše, kako se koristi i koje su joj prednosti i mane?

Menstrualna čašica je vrsta proizvoda za žensku higijenu za višekratnu upotrebu. To je mala, fleksibilna posudica u obliku lijevka, napravljena od gume ili silikona koju umetnete u svoju rodnicu kako bi skupljala menstrualnu krv. Ako ste zainteresovani za menstrualnu čašicu, razgovarajte s ginekologom. Iako ih možete kupiti u Apoteci, prvo ćete morati saznati koja vam je veličina potrebna. Većina proizvođača prodaje najmanje dvije veličine, manje i veće. Manje menstrualne čašice obično se preporučuju ženama mlađim od 30 godina koje nisu rodile vaginalno. Veće veličine često se preporučuju ženama koje su starije od 30 godina i rodile su vaginalno. Da biste shvatili odgovarajuću veličinu menstrualne čašice za vas, vi i vašdoktor biste trebali razmotriti vaše godine i broj poroda, ukoliko ste ih imali, dubinu rodnice i dužinu vrata materice, obilnost mjesečnog krvarenja, snagu mišića dna zdjelice, i na kraju uzeti u obzir i kapacitet čašice.

Apoteka ProFarm. Sigurna online kupovina.

Kako staviti menstrualnu čašicu?

Ako možete staviti tampon, trebali biste relativno lako staviti i menstrualnu čašicu. Prije upotrebe, važno je sterilisati menstrualnu čašicu kuhanjem u vrućoj vodi tri do pet minuta. Trebali biste biti u mogućnosti kretati se, skakati, sjediti, stajati i obavljati druge svakodnevne aktivnosti bez ispadanja čašice. Ako imate problema sa stavljanjem čašice, razgovarajte sa svojim ginekologom.

Menstrualnu čašicu možete nositi okvirno šest sati, ovisno o tome koliko je jako vaše menstrualno krvarenje. što znači da je možete koristiti i kao zaštitu preko noći. Uvijek morate ukloniti vašu menstrualnu čašicu nakon dvanaest satni nošenja. Ako prije toga postane puna, morat ćete je isprazniti prije kako biste izbjegli curenje.

Prednosti korištenja menstrualne čašice

Menstrualne čašice mogu biti pristupačna i ekološki prihvatljivija opcija, ali uvijek morate imati na umu nekoliko stvari:

Menstruacija je neizbježna svakog mjeseca kod većine žena reproduktivne dobi. Upravo zbog toga, važno je pronaći načine koji će vam taj dio mjeseca učiniti što ugodnijim i bezbolnijim. Uz sve navedene informacije, prednosti i nedostatke, važno je da vi sami procijenite hoće li menstrualna čašica biti dobar izbor za vas u skladu sa vašim željama i potrebama. Svakako preporučujemo savjetovanje s vašim ginekologom prije odluke o odabiru najboljeg higijenskog proizvoda za korištenje tokom vaše menstruacije.